Monument van het jaar 2020

Op 12 en 13 september is het Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘LeermoNUmenten’. Een paar weken voor de Open Monumentendag organiseert gemeente Haarlemmermeer de verkiezing Monument van het jaar. Dit jaar zijn de genomineerden: het Stoomgemaal in Halfweg, de Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep en de voormalige Landbouwschool in Hoofddorp. Wil je meestemmen? Dat kan via het stemformulier op de website van de gemeente. Hieronder meer informatie over de 3 genomineerde monumenten.

Margaretha’s Hoeve

Huidige functie: Woonlocatie voor dementerenden
Bouwstijl: Verlengde Stolpboerderij met kenmerken van de streekeigen ambachtelijke Haarlemmermeerse bouwstijl. Invloeden van Eclecticisme.

Bouwjaar: 1867

De Margaretha’s Hoeve een typische verlengde stolpboerderij met aan de zijkant een TBC-huisje. De stolp is de bouwstijl van veel boerderijen in Noord-Holland boven het IJ, met typische kenmerken als de vierkante plattegrond en het piramidevormige dak. Hieronder was plaats voor de boerenfamilie, het vee, het hooi, de wagens en de andere werktuigen. In de negentiende eeuw kwamen er steeds grotere landbouwmachines die men wilde stallen in de boerderij. Stolpboerderijen werden vergroot door het plaatsen van meerdere vierkant-constructies. Dit ontwikkelde zich tot de verlengde stolpboerderij, zoals Margaretha’s Hoeve.

Het TBC-huisje werd in de tuin geplaatst voor patiënten om in te genezen. Ze konden de hele dag in de zon liggen, kregen frisse lucht en konden uitrusten. Om maximaal van de zon te kunnen profiteren was een TBC-huisje altijd draaibaar.

Tegenwoordig is Margaretha’s Hoeve een mooie woonplek voor dementerende mensen. Stadsherstel heeft deze boerderij verbouwd en veel van de oude typische elementen behouden. Een mooi voorbeeld van een LeermoNUment: een boerderij die zijn oorspronkelijke functie heeft verloren, een hele mooie nieuwe functie heeft gekregen.

 

Stoomgemaal Halfweg

Huidige functie: Museum
Bouwjaar: In 1852 gebouwd

Het Stoomgemaal Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van het Haarlemmermeer. Begin juli 1852 was "het Haarlemmermeer" definitief "de Haarlemmermeer" geworden. Het gemaal in Halfweg werd ingezet voor het drooghouden van de Haarlemmermeer. De heren P. Kock en J. A. Beijerinck zijn de ontwerpers van dit bijzondere gemaal.

Het ketelhuis, met 3 Cornwall ketels, bevond zich in het machinegebouw, waar nu de werkplaats is. De kolenopslag was op de wal; een open brug voerde naar de ketels. In de machinekamer bevond zich één stoommachine van 100 pk. Het stoomgemaal is sinds 1977 niet meer in gebruik, maar nog wel volledig in werkende staat. Tijdens speciale dagen draait het gemaal nog dankzij de vrijwilligers. Tegenwoordig is het een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder.

 

Landbouwschool Hoofddorp

Huidige functie:Kinderopvang
Bouwstijl: Amsterdamse stijl
Bouwjaar: 1921

Dit gebouw aan de Julianalaan 46 is een klassiek voorbeeld van een LeermoNUment. Het is ontworpen om in te leren. De Landbouwschool werd in januari 1922 in gebruik genomen. De leerlingen zaten in de winter in de schoolbanken en in de zomer gingen ze op stage bij een boerenbedrijf. Daarom werd het ook wel de Landbouwwinterschool genoemd. Dit gebouw in Amsterdamse Stijl is ontworpen door  architect Johan Frederik Roelof Gevers (1883-1945).  Kenmerken van deze bouwstijl vind men terug in de strakke symmetrie in de gevels, de rechthoekige uitbouwen aan de voor- en achterkant en de verschillende metselverbanden die toegepast zijn in de gevels. 

In 1997 bij de renovatie van de school, zijn de originele stalen ramen vervangen door houten kozijnen. Meerder woningen zijn in deze straat ook gebouwd volgens de Amsterdamse Stijl. Maar binnen de Haarlemmermeer is dit een uniek vorm gegeven schoolgebouw. Tegenwoordig is er een kinderopvang gehuisvest in deze voormalige school.