Orchideeën

Orchideeën zijn beschermde planten, die zowel op arme droge grond als langs het water kunnen groeien. Dat zijn verschillende soorten. Allemaal vertonen ze de vorm van een lange bloempluim met blaadjes aan de voet. De bloemkleur kan paars, groenachtig of gemengd van kleur zijn. Kenmerkend is het verschil in bloembouw, met een lange lip en een kolommetje.

Op de bijzondere grond van Hoofddorp komen verrassend veel soorten orchideeën voor. Door speciaal beheer is het aantal orchideeën enorm toegenomen, juist binnen een drukke kantoorwijk en midden in de stad! Er zijn er zoveel, dat een speciale route om ze te bezichtigen kon worden uitgezet. De orchideeën bloeien in mei en juni.

Routebeschrijving

De route begint bij het gemeentehuis in Hoofddorp aan het Raadhuisplein. Vanuit de ingang loop je rechtsaf, tussen het gemeentehuis en Het Cultuurgebouw naar het daarachter gelegen voetpad tussen twee dijkjes. Bij de weg gekomen steek je deze recht over, daar vind je het eerste routebord. Na ± 50 meter sla je rechtsaf. Je loopt nu door de historische Fruittuinen, een voormalig proefterrein voor de fruitteelt. De volledige routebeschrijving.